Ви зараз переглядаєте ОБГОВОРЕННЯ ОПП «КОНСТРУЮВАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ» МАГІСТЕРСЬКОГО РІВНЯ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ

ОБГОВОРЕННЯ ОПП «КОНСТРУЮВАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ» МАГІСТЕРСЬКОГО РІВНЯ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ

  • Категорія запису:Новини

2.05.2024 під час візиту на виробництво ТМ OLMOD (м. Хмельницький) відбулося обговорення ОПП «Конструювання та технології швейних виробів» другого магістерського рівня освіти. Присутні були представники групи забезпечення ОПП та здобувачі вищої освіти – студенти групи ШВм-23-1.

Чабан Павло, що зараз опановує другу вищу освіту за ОПП «Конструювання та технології швейних виробів» є директором даного виробництва. Під час зустрічі він розповідав про сьогодення українського fashion бізнесу та реальні проблеми виробництва, що виникли після пандемії COVID-19 та під час війни в Україні. Одним із шляхів виходу з кризи є тісна співпраця виробництва та освіти. На його думку, для покращення освітнього процесу і подолання розриву між потребами реального виробництва та теоретичним навчанням здобувачів не вистачає співпраці у вирішення конкретних питань виробництва. 

Далі цитуємо: «Зокрема, не вистачає сучасної інформації про аналіз та технічні можливості сучасних автоматизованих програм для створення інноваційних та конкурентоспроможних продуктів. Також є потреба у висвітленні інформації про аналітику ринку швейних виробів, їхній життєвий цикл та як його ураховувати при проєктуванні конкурентного брендового одягу. В розрізі навчання не вистачає практичних завдань з удосконалення модного продукту на основі існуючих даних ринку, щоб товар був більш конкурентоспроможним. Ці зауваження можна внести при оновленні дисципліни «Методологія розробки конкурентоспроможних виробів», бо саме на цьому курсі нас навчали як реагувати на запити ринку, як аналізувати та прогнозувати бажаний рівень якості виробів, кого вважати конкурентами, які стратегії розвитку приймати в тих чи інших ситуаціях. Ця дисципліна дуже важлива, цікава, але  і її можна доповнити».

На зустрічі також піднялося питання використання технологій штучного інтелекту (ШІ) – як дуже актуальної та дуже спірної теми, в плані дотримання авторських прав. Звучали різні думки- як «за», так і «проти» застосування ШІ в умовах виробництва.

На фоні обговорень студентка Романенко Л. озвучила бажання вивчати ШІ щоб мати практичні навички його застосування на практиці, якщо виникне така потреба при майбутньому працевлаштуванні. Цитуємо: «Магістри мають вивчати якомога більше програмних засобів, в тому числі і володіти знаннями про можливості застосування систем ШІ у практиці швейного виробництва, для наукових досліджень, та орієнтуватися у питаннях дотримання академічної доброчесності та авторських прав розробника ідеї». Ця думка була підтримана професором кафедри Оксаною Захаркевич, що запропонувала ввести розгляд цього питання у свою дисципліну  «Методологія і організація наукових досліджень».

Результати зустрічі та висловлені пропозиції будуть розглянуті на засіданні кафедри ТКШВ та будуть враховані при удосконалення освітніх компонент ОПП.

За інформацією групи забезпечення ОПП «Конструювання та технології швейних виробів»